Wat is een sloperij?

Wat is een sloperij?

6 juni 2022 Uit Door Redactie

Een sloperij is een bedrijf waar mensen heen kunnen met kapotte auto’s, boten of machines. 

Je kan hier heen om je auto in te leveren, die niet meer op de weg mag rijden of niet door de keuring is gekomen. Ook kan je hier terecht als je onderdelen wilt kopen die al gebruikt zijn. 

Waarom een auto naar de sloperij brengen?

Het komt vaak voor dat mensen niet zo goed weten waarom ze een auto naar de sloperij zouden brengen. Echter is dit al erg belangrijk om te weten. Als je een kapotte auto hebt, of een auto hebt die niet meer door de keuring komt is het belangrijk om die wel te laten repareren. Het kan zo zijn dat de reparatie van de auto meer kost dan de waarde van de auto. In dit geval is de beste oplossing om de auto de slopen. Maar wat gaat er dan gebeuren met je auto? Als je ervoor gekozen hebt om de auto te slopen moet je een goede sloperij uitzoeken. Het is erg belangrijk dat je zeker weet dat het bedrijf erkend is door het RDW. Alleen als het bedrijf erkent is door het RDW weet je zeker dat de auto ook echt niet meer op jouw naam staat. Als je een bedrijf hebt gevonden waar je je auto laat slopen kan het proces gaan beginnen. Als eerste wordt de auto uit elkaar gehaald en wordt de motor eruit gehaald. Deze moet eerst schoongemaakt worden, zodat er geen gevaarlijke vloeistoffen in zitten. Vervolgens worden de onderdelen die nog goed zijn uit de auto gehaald. Deze onderdelen kunnen namelijk voor heel erg veel geld worden verkocht. Mensen die zelf in hun auto klussen zoeken vaak dit soort onderdelen. 

Vergoeding

De kosten om je auto te laten slopen zijn vaak heel verschillend. Je kan een vergoeding krijgen van het gewicht van de auto. De auto wordt gemeten en op basis daarvan wordt er bepaald hoeveel de vergoeding is. Als je dus een grote zware auto hebt krijg je waarschijnlijk een hogere vergoeding. Dit heeft ook te maken met het gewicht van oud ijzer. Hoe meer ijzer, hoe meer de vergoeding zal zijn. Ook kan er weer wat van de vergoeding afgaan. Als je ervoor kiest om je auto op te laten halen zal dit van de vergoeding afgehaald worden. Als je thuis zelf een trailer hebt staan kun je dus het best met de trailer de auto brengen.