Wat heb je nodig om je computer te optimaliseren?

Wat heb je nodig om je computer te optimaliseren?

30 oktober 2022 Uit Door Redactie

Computers zijn de laatste jaren een steeds prominentere rol gaan spelen in het leven van mensen in het algemeen. Als je bijvoorbeeld terugdenkt aan een jaar of 15 geleden, denk je niet direct aan computers of mobiele telefoons. Er bestonden toen natuurlijk wel computers, maar deze zijn niet te vergelijken met de computers die we vandaag de dag kunnen gebruiken. Het is op dit moment zo dat nagenoeg iedereen in Nederland wel over een computer beschikt, terwijl dit 15 jaar geleden zeker niet zo was. 

Het computer-tijdperk

Sommige mensen zeggen dat we op dit moment in het computer-tijdperk zitten. Dat komt natuurlijk omdat wij als mensheid in het algemeen steeds afhankelijker worden van computers. Denk bijvoorbeeld eens aan ons betalingssysteem. Vroeger kon je enkel betalen met contant geld aangezien er nog geen bankrekeningen waren. Tegenwoordig is het grootste deel van het geld digitaal in de vorm van een cijfertje op je bankrekening. Daarom zou het een grote ramp zijn als in één keer alle computers een storing of iets dergelijks krijgen. Naast het betalen hebben we computers nodig voor veel meer zaken. Het is daardoor van belang dat iedereen die een computer heeft, deze zo goed mogelijk onderhoudt. Hierdoor zal de computer langer meegaan, wat jou kosten bespaart en bovendien is het een stuk fijner om te werken met een computer die snel is. Wanneer je werkt met een trage computer, zal dat je veel irritaties opleveren en bovendien zul je minder productief zijn tijdens het werk wat je doet. 

Besturingssysteem

Als je een computer zo optimaal mogelijk wilt laten werken, kan het slim zijn om eens te kijken naar een nieuw besturingssysteem. Het is namelijk zo dat oude computers andere besturingssystemen hebben dan nieuwe computers. In principe is dat niet erg, maar het probleem is dat veel applicaties en computerprogramma’s niet werken wanneer er een verouderd besturingssysteem op de computer staat. Daarom is het voor mensen die hun laptop willen optimaliseren zeker aan te raden om eens na te denken over de mogelijkheid om een nieuw besturingssysteem aan te schaffen. Dit hoeft niet duur te zijn, maar kan er wel voor zorgen dat de computer een stuk beter functioneert en dat er meer mogelijkheden ontstaan voor degene die de computer gebruikt aangezien er meer apps zijn die worden ondersteund. 

Er zijn verschillende besturingssystemen voor op de computer, maar vrijwel iedereen maakt gebruik van Windows. Wel zijn er verschillende versies van Windows, denk bijvoorbeeld aan Windows 10 Home. De verschillende versies zijn vaak gericht op een bepaald soort gebruiker, zoals dat in dit geval mensen die thuis hun computer gebruiken zijn. Je hebt bijvoorbeeld ook versies van Windows 10 die juist gericht zijn op mensen die hun computer voornamelijk voor hun werk gebruiken. 

Beveiliging van de computer

Wanneer je jouw computer wilt optimaliseren, is het niet alleen van belang om te kijken naar de snelheid van de computer en het besturingssysteem wat je gebruikt, maar ook naar de beveiliging die je hebt. Er zijn veel mogelijkheden waarmee criminelen ervoor kunnen zorgen dat ze gegevens van jouw computer in handen krijgen. Dit hoeft niet per se erg te zijn, maar je kunt toch maar beter voorkomen dat dit gebeurt. Bovendien is het mogelijk om per ongeluk een virus op je computer te installeren waardoor criminelen de computer kunnen overnemen of andere dingen kunnen doen. 

Daarom is het van belang om eens te kijken naar antivirussoftware die je op jouw computer kunt installeren. Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Er zijn verschillende bedrijven die antivirussoftware aanbieden. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor McAfee AntiVirus 2020. McAfee is verreweg het meest bekende bedrijf dat dit soort software aanbiedt. Dat zijn ze niet voor niets, het bedrijf heeft al enkele tientallen jaren ervaring met het beveiligen van computers. Als je bedenkt hoelang het internet gebruikt wordt, besef je pas hoe bijzonder dit is.