De Gasketelwet in 2023: Alles wat je moet weten!

De Gasketelwet in 2023: Alles wat je moet weten!

9 april 2023 Uit Door Redactie

De Gasketelwet is eind 2018 geïntroduceerd en zal vanaf 1 januari 2023 definitief van kracht zijn. Deze wet heeft te maken met de verplichte vervanging van oude gasketels in woningen en bedrijfspanden. De overheid wil hiermee de gasuitstoot in Nederland reduceren en de energiebesparing bevorderen. In deze blog zal ik uitleggen wat deze wet precies inhoudt, wat het voor jou als consument betekent en wat je moet doen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Wat houdt de Gasketelwet in?

De Gasketelwet heeft als doel om de hoogste energiebesparing te bereiken, een efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen en de laagst mogelijke CO2-uitstoot. Het belangrijkste aspect van de wet is dat alle oude gasketels in woningen en bedrijfspanden vervangen moeten worden voor nieuwe, hoogrendement gasketels of andere alternatieve, duurzame verwarmingsoplossingen. Bovendien mag de installateur alleen nog een nieuwe gasketel installeren als de oude is verwijderd en vernietigd.

Wat betekent dit voor jou als consument?

Als consument betekent dit dat je in de periode tussen nu en 1 januari 2023 je gasketel dient te vervangen voor een nieuwe, hoog rendement gasketel of een andere duurzame verwarmingsoplossing. Het kan zomaar zijn dat, wanneer je je gasketel niet vervangt, je pand niet meer door de verzekering wordt gedekt. Jouw nieuwe gasketel dient dan een modulerende werking te hebben, waardoor de gasketel zuiniger omspringt met gas en je kosten bespaart. Bovendien ben je er zo zeker van dat jouw pand nog jarenlang veilig verwarmd wordt.

Wat moet je doen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving?

Als consument hoef je niet zelf actief te handelen om te voldoen aan de Gasketelwet. Wanneer je een periodiek onderhoud hebt aangevraagd, zal de installateur in kaart brengen welke ketel er zich in jouw pand bevindt. Naargelang het bouwjaar van jouw ketel zal men zien of deze al dan niet aan de vervangingseisen voldoet. Wanneer je installateur vaststelt dat jouw ketel aan vervanging toe is, zal hij je deze ook aanbevelen. Het is dus belangrijk om jouw ketel regelmatig te laten onderhouden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn de alternatieven voor een nieuwe gasketel?

Er zijn vele alternatieven voor een nieuwe gasketel. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of aansluiting op het stadswarmtenet. Het is belangrijk om te weten welke alternatieven het beste bij jouw situatie passen en wat de kosten zijn van deze alternatieven. Een deskundig installateur kan je hierbij helpen en vaak zijn er subsidies beschikbaar die duurzame alternatieven aantrekkelijker kunnen maken.

De Gasketelwet zorgt ervoor dat alle oude gasketels in woningen en bedrijfspanden vervangen dienen te worden voor nieuwe, hoogrendement gasketels of andere alternatieve, duurzame verwarmingsoplossingen. Dit betekent dat consumenten tussen nu en 1 januari 2023 hun gasketel dienen te vervangen. Het is belangrijk om jouw ketel regelmatig te laten onderhouden zodat het vervangingsmoment niet voor verrassingen zorgt en je tijdig over kunt stappen op een duurzaam alternatief. Een deskundig installateur kan je helpen jouw opties in kaart te brengen en tegenwoordig zijn er steeds meer subsidies beschikbaar om de alternatieven ook financieel aantrekkelijker te maken. Maak dus tijdig de juiste keuze en werk mee aan een duurzaam Nederland!